Având la bază o întâmplare adevărată care l-a intrigat atât de mult pe autor încât a petrecut ani în șir în acel sat de pescari, Bătrinul și marea e mai mult decât o carte despre viața în largul mării. E o carte-metaforă despre încercările prin care trecem pe parcursul vieții, despre luptele pe care le ducem fiecare dintre noi, cu alegerile noastre, dar și despre speranța că totul va fi bine. Că, indiferent cât de aprige sunt obstacolele, ele nu durează o veșnicie, și viața se va aseza pe un făgaș bun. 

Ieșirea pe mare timp de 84 de zile fără a prinde vreun pește, prinderea peștelui spadă de o tonă, lupta cu el, dar și lupta cu rechinii veniți să se înfrupte din peștele doborât sunt fiecare momente cheie în conturarea acestei cărți. 

Urmărind discursul interior al celor două personaje, Santiago și Băiatul, vedem atât bunătate lor, dar și bunătatea cu care îi privesc și se raportează la cei din jurul lor. Încrederea lor că pot găsi sprijin în ceilalți, dar și că ceilalți se pot baza pe ei, recunoștința față de ceea ce au învățat unii de la alții sunt parte din lumea lor interioară.




Ernest Hemingway a recunoscut în unul din interviurile lui că a avut nevoie de 13 ani pentru a putea scrie ce s-a întâmplat și pentru a fi mulțumit de modul în care reușește să aducă aproape de cititor trăirile și sufletul personajelor. Citind cartea, îți dai seama de măiestria acestui scriitor care reușeste să te ducă în lumea interioară și te face să recunoști că Santiago e parte din tine.

.




 




 

Comments

Popular Posts