Există iubiri care sfidează timpul, provocările, istoria și chiar moartea. Despre o astfel de iubire este vorba în această carte.
Prin paginile de corespondență dintre Dinu și Nelli Pillat suntem transpuși într-o poveste care a început așa cum încep multe iubiri la 20 de ani, în anii formării, la facultate. A urmat căsătoria, nașterea fiicei lor, arestarea lui Dinu și condamnarea lui, în cadrul Lotului Noica-Pillat la ani mulți de închisoare, revenirea acasă, apropierea de Dumnezeu, continuarea muncii de cercetare, pierderea locului de muncă, deteriorarea rapidă a sănătății lui și moartea.
Scrisorile din cei doi ani în care au fost prieteni, precum și cele din timpul căsătoriei, din momentele în care, datorită obligațiilor profesionale, erau nevoiți să plece separat în vacanță la frumosul Văratec, sunt o mărturie a statorniciei sentimentelor, dorului și întrebărilor pe care le aveau.
Dinu Pillat a murit în 1975, nu a apucat să mai trăiască liber. A continuat să fie sprijinit de Călinescu, ajutat să aibă un loc de muncă, dar totul era atât de fragil și mereu la cheremul comuniștilor. Nelli Pillat, pe de altă parte, a reușit să trăiască și să promoveze mai departe opera soțului ei. A decedat în 2004. Înainte de căsătoria lor a existat o scrisoare în care ea îi spunea că s-au deschis aplicațiile pentru a pleca la studii în Franța, dar Dinu a preferat să rămână în țară. Un rând dintr-o scrisoare ce le-ar fi putut schimba amândurora viața.
Pe măsură ce citești, descoperi mai multe și despre condiția intelectualului in timpul comunismului. Vezi compromisurile pe care au fost nevoiți să le facă (după arestarea lui Dinu, Nelli a trebuit să divorteze de el că să își poată păstra locul de muncă) pentru a-și continua activitatea, înțelegi mai multe despre greutățile acelui timp, despre ororile Securității. Mai mult, din scrisorile pe care Nelli le-a trimis după moartea lui Dinu către Pia Pillat, sora lui, observăm că iubirea ei pentru Dinu transcede dincolo de această lume și o însoțește în fiecare moment al existenței ei.
Titlul: Biruința unei iubiri: pagini de corespondență
Detalii: Editura Humanitas, 2018, 380p, 13.2 Ron
ISBN: 978-973-50-5969-0
O poți cumpăra:Libris
Comments
Post a Comment