În cartea Atomic Habits, James Clear prezintă un model comportamental alcătuit din 4 etape:

  •  indiciu
  •  dorință
  •  reactie
  •  plăcere

Schimbările mici care sunt realizate constant pot avea un impact foarte mare în viețile noastre. Dacă introducem 10 minute de citit dimineața, 10 minute seara, la final de săptămână vom avea 2 h si 20 de minute alocate cititului, suficient să putem lectura 100 de pagini. În ritmul ăsta, vom putea citi lejer cel puțin două cărți pe lună. Aproximativ 88 de ore alocate cititului într-un an.

✍ Obiceiurile pe care le avem deja sunt comportamente automate pe care le-am învățat din experiența noastră de până acum. Privind cu atenție ce facem în fiecare zi, observăm repede că unele dintre gesturile noastre sunt făcute fără a ne gândi foarte mult. Sunt ca un răspuns reflex adaptat ritmului nostru din viața de zi cu zi. Câți dintre noi ne mai gândim la fiecare din gesturile pe care le facem în timpul rutinei de dimineață? Sunt mulți cei care, atunci când aud cuvântul RUTINĂ, își imaginează prezența blazării, dar, de fapt, rutinele bine realizate au rolul de a ne canaliza mai bine energia, de a ne determina să fim mai organizați, mai productivi.

✍  Introducerea unui nou obicei bun necesită să ai în apropiere indicii care te duc cu gândul la acel obicei. În cazul meu, în timpul concediului de maternitate am avut telefonul pe silențios tot timpul. Deși setasem să nu mai primesc notificări de la tot felul de aplicații, tot se mai auzea din când în când câte un sunet menit să mă atragă să verific ce mesaj am primit. De îndată cu revenirea la lucru, la începutul lui noiembrie, m-am gândit cum aș putea face ca să nu fiu legată de telefon. Cum unul din motivele pentru care verificam telefonul era să văd ceasul, ca nu cumva să întârzii la lucru, ori la vreo întâlnire online, prima schimbare a fost să caut un ceas de birou pe care să îl pot vedea din orice parte a camerei. Fie că lucrez, fie că mă joc cu D., fie că citesc, mă întorc spre ceas, nu spre telefon, pentru a vedea cât e ora. Eu aleg când să verific telefonul. În felul acesta, nu am mai avut nevoie de telefon în prima parte a dimineții, iar după trei luni de utilizare a noii rutine am introdus un nou obiectiv: luna aceasta folosesc social media 1 oră pe zi.

Succesul introducerii unui nou obicei ține de atractivitatea lui, de ceea ce câștigi după ce l-ai introdus, de ultima etapă a modelului comportamental menționat la începutul acestui articol, PLĂCEREA. Altfel spus, să faci ceva care să îți placă, să te facă să te simți bine. Dacă, de exemplu, de mâine aș spune că voi introduce un nou obicei de a face mai multă mișcare și voi începe să merg la sală de 4 ori pe săptămână, ar fi un obicei sortit eșecului pentru că e ceva ce îmi displace total. Pot, în schimb, să fac plimbări, să merg cu bicicleta chiar și câte două ore pe zi. Prin urmare, pot îndeplini obiectivul de a face mai multă mișcare printr-o activitate care îmi place.                      

Accesibilitatea este cheia atunci când vrei să introduci cu succes un nou obicei. Organizează-te în așa fel încât să ai la îndemână tot ce îți trebuie ca să îți vină ușor. Opusul e valabil dacă vrei să renunți la un obicei rău. Dacă, de exemplu, vrei să începi să mănânci mai sănătos primul pas e să cumperi alimente sănătoase și să renunți la a mai cumpăra junk food, dulciuri ori alte tentații. Atunci când îți vei dori să mănânci vei avea la îndemână fructe, legume și alte produse care au vitaminele și nutrienții necesari pentru o alimentație sănătoasă.      

Monitorizează obiceiurile implementate și rezultatele lor. În felul acesta, vei ști pașii pe care i-ai făcut și importanța lor în devenirea ta. În plus, îți va fi de mare ajutor atunci când te vei simți demotivat și vei avea tendința să renunți și să revii la vechile obiceiuri. 
                 


Să aveți mult spor la introdus obiceiuri care să vă facă viața mai ușoară!

Titlul: Atomic Habits
Detalii: LIFESTYLE, 2019, 44.1 RON (272p)
Cod:  TRE978-606-789-174-4
O poți cumpăra: Libris

Comments

Popular Posts