Ismail Kadare este un scriitor albanez care a devenit foarte cunoscut în Europa încă din anii '60. Datorită cărților lui putem astăzi să înțelegem mai bine cum a funcționat comunismul în Albania și care au fost ororile aduse de acesta și, anterior, de ocupația otomană.
Punând în centrul cărților totalitarianismul, e de înțeles de ce multe dintre lucrările lui au fost interzise. Cu toate astea, Kadare nu a fost nici descurajat și nici nu a încetat să caute alegorii prin care să prezinte situația.
”Dimineti la Cafe Rostand” reprezintă o lucrare în care sunt prezentate ”memorii și reflecții asupra unor subiecte ce țin atât de viața reală și de biografia subiectivă a scriitorului, cât și de procesul de creație.” Aflăm, printre altele, și despre:
- ocupația otomană și consecințele ei (de pe o zi pe alta femeile au fost obligate să poarte feregea, crucile au fost interzise si islamul a devenit religia oficială),
- încercarea regimului comunist de a-l îndoctrina (prin trimiterea la studii la Institutul Gorki din Moscova, ”prima citadelă a realismului socialist”)
- condiția dificilă a unor talentați poeți albanezi (Frederik Rreshpja, Engjell Gjeci)
- sfâșierea Albaniei între năzuința ei pro-europeană și continua presiune orientală (corupția clasei politice, situarea geografică, conflictele cu celelalte țări balcanice, manipularea adevărului și a trecutului istoric sunt doar câteva dintre aspectele menționate).
Cartea debutează cu momentul în care a ajuns să călătorească pentru prima dată la Paris pentru a ține o prelegere legată de una din cărțile lui traduse în franceză. Văzută ca fiind o ”ieșire din subteran albanez”, această călătorie, la fel ca toate cele care vor mai urma până la căderea comunismului, e realizată sub semnul neîncrederii, neputinței, surprizei, spaimei, irealului și uluielii.
”Totul semăna cu un coșmar la acel început al deceniului al optulea. Sentimentul neputinței se amesteca cu impresia unei greșeli care, pesemne, se făcuse undeva... ”
p. 10
Autorul nu știe cum de a fost aprobată această călătorie, nu a văzut nicicând invitația care a stat la baza ei și nu știe dacă nu cumva aceasta e doar o diversiune ce precede arestarea lui odată ce va reveni în țară. Aceeași neîncredere care domnea și în societatea românească a acelui timp, e prezentă și în unele din paginile lui. Nu a fost niciodată arestat, dar a fost exilat de comuniști timp de doi ani într-un sat albanez.
”În țările și în epocile în care iubirea face un pas înapoi pentru a ceda locul lipsei de iubire, suferă toți, fără a ști de ce, și toți pierd câte ceva. Dar printre oameni există spirite sensibile, care nu suportă asprimea și sunt frânte de ea”.
p.118
În final, las aici câteva versuri scrise de trei dintre poeții albanezi menționați de Ismail Kadare.
Titlul: Dimineti la Cafe Rostand
Detalii: Editura Humanitas, 2021, 25.6 RON (288p)
Cod: HUM978-606-7797-60-2
O poți cumpăra: https://www.libris.ro/dimineti-la-cafe-rostand-ismail-kadare-HUM978-606-7797-60-2--p21550764.html
Detalii: Editura Humanitas, 2021, 25.6 RON (288p)
O poți cumpăra: https://www.libris.ro/dimineti-la-cafe-rostand-ismail-kadare-HUM978-606-7797-60-2--p21550764.html
Comments
Post a Comment